2011. január 28., péntek

Bűnbanda

Egy kezemen meg tudom számolni hányszor vittem haza munkahelyi sz@rságokat. Hát,  jócskán behoztam a "lemaradást". Mostanában hihetetlen dolgok borzolják a kedélyeket az iskolában. Hétfőn odajött hozzám az egyik tanítványom, hogy képzeljem el, két fiú és egy lány (ugyancsak a mi osztályunkból) be akarják venni a csapatukba, de ő nemet mondott. És azért meséli el nekem, mert lopni járnak!
MIVAN??????
Először nem hittem el. 8 éves gyerekekről beszélünk. Rákérdeztem még egyszer, hátha félre értettem valamit. De nem.
Szép lassan kiderült, hogy szeptember óta jártak fel a délutáni udvari szabadidőben és ellopkodták azokat a dolgokat amik megtetszettek nekik. Ennivalót, játékot, tolltartót, órát, pénzt.
Az ennivalót sokszor szétosztogatták mint valami modern Robin Hood-ok, a pénz elbüfézték, a többi holmit vagy kis gödröket ásva elrejtették az iskolaudvaron, vagy pedig az épületben dugták el. Már ez is elég megdöbbentő volt számunkra, de még nem volt vége. Kiderült az is, hogy kitervelték, hogyan tudnak kijátszani minket. Mert nem lehet csak úgy eltűnni és kóborolni. Az egyikük odament az ügyeletes tanárhoz, elkezdett beszélgetni vele, hogy elterelje a figyelmét, úgy fordult hogy a tanár háttal legyen az ajtónak, a másik kettő meg felsurrant lopni. Hangsúlyozom, ezek a gyerekek 2002 és 2003 között születtek. 8-9 évesek.
A lopásnak nevet is adtak, nehogy lebukjanak. Pompomozás. Így nevezték. Az osztálytársaik sokszor hallották, hogy beszélik maguk között:menjünk pompomozni. Ennyit tudunk biztosan. És még mi mindent nem?
Lassan egy hete nem térek magamhoz. Nem tudom megérteni. És most feltehetném a nagy világmegváltó kérdéseket:Hová tart a világ? és Mi lesz ezekből a gyerekekből? és még sorolhatnám. De inkább azt kérdezem:Milyen eszközök állnak a rendelkezésemre, hogy tegyek bármit is. Válaszolok is rögtön. Gyakorlatilag semmi. Kirúgni nem lehet őket. Kapnak ugyan igazgatói rovót,de kérdem én mit jelent ez egy 8 évesnek? Járniuk kell pszichológushoz. Remélem ez használ majd valamit. Bár magunk közt szólva jobbnak látnám, ha a szülők járnának, az többen érne.
Nem viszem el őket erdei iskolába. Talán ez büntetés lesz valamelyest, de az csak 4 hónap múlva lesz. Szóval semmi olyasmi nincs a kezünkben amivel ráhathatnánk a dolgokra.
A "legszebb" az egészben, hogy az egyik kisfiún az égvilágon semmilyen megbánás nem látszik. Semmi. Nagyon remélem, hogy csak rosszul kommunikál kifelé, és valamelyest megérintette a dolog.
A slusszpoén az egészben, hogy tavaly év elején az említett háromból a két fiú vandál módon tönkretette az osztálytermünket. Kb. 3 hónapja jártak akkor iskolába. Ennek ellenére tehetetlenek vagyunk. :((( Sírni volna kedvem!

2 megjegyzés:

Beatrice írta...

Ez egyenesen felháborító! Nem csak az, hogy ennyi idős gyerekek ilyen elvetemültek, de hogy megbüntetni nem lehet őket, VAGY A SZÜLŐKET, az elképesztő. Ezt az országot tönkre tették a liberális politikusok.
Nem tudom. Én valami nyilvános megszégyenítést tudnék elképzelni, kirakni a képüket a folyosóra, hogy mindenki tudja, és figyeljenek rájuk, kerüljék őket. De ezt biztosan nem lehet, mert sérülnek a jogaik :(

mágika írta...

Nem találok szavakat. És a héten ez már a második ilyen helyzet gyerekekkel kapcsolatban. Az Intézetünkből van egy tanár aki jár ki iskolákba egészségneveléssel kapcsolatban, ő mesélte, hogy a gyerekek 12 évesen szexuális életet élnek. Már ezt is nagyon nehezen fogadta be a tudatom, de hogy ennyire kis gyerekek (nem mintha a későbbiekben elfogadható lenne) így viselkedjenek az teljesen megdöbbentő. Az meg, hogy mindennek a szakcionálására nincs lehetőség az egyenesen botrány.